Kostelska uskrsna pištola

0

Kostel, Pregrada

Posjednici krapinsko-kostelgradskog vlastelinstva od 16. st. plemićka obitelj Keglević imala je vlastite naoružane postrojbe. Svoj banderij Keglevići su, uz borbu protiv Turaka, koristili i pri sudjelovanju u proslavama crkvenih blagdana i običaja tog kraja. Tako su članovi banderija imali i dužnosti čuvanja Isusovog groba i pucanja iz oružja u slavu Isusovog uskrsnuća. Blagdan Uskrsa koji nam jezikom vjere govori o Kristovom uskrsnuću i neprekinutom trajanju života, pada u vrijeme oživljavanja sve prirode. To je vrijeme kad prestaje prividno mrtvilo i započinje novi život, a znake novoga života Kosteljanci i danas radosno pozdravljaju streljanjem iz pištola. Običaj je star 500 godina i danas ima status zaštićenog nematerijalnog dobra Republike Hrvatske, a iz Kostela se proširio diljem Hrvatske, a i šire.

Markovo na Strugači

0

Strugača, Bedekovčina

Oko blagdana svetog Marka, zaštitnika zemljoradnika i uoči početka proljetnih radova na poljima, održava se susret poljodjelaca i blagoslov polja, traktora i traktorista pod nazivom „Markovo na Strugači“. Događaj se odvija na vrhu Strugače, razdjelnici općina Bedekovčina, Mihovljan, Sveti Križ Začretje, Mače i Grada Krapine te razdjelnici župa Orehovica, Mihovljan i Sveti Križ Začretje. Manifestacija je pokrenuta iz želje da ljudi postanu obzirniji prema poslovima obrađivanja zemlje traktorima na strmim i stoga opasnim zagorskim bregima, kako bi se smanjio broj stradanja traktorista. Njome se želi upozoriti i na to da bi zemlju trebalo obrađivati kako ne bi bila zapuštena.

Sajam i izložba zagorskih vina

0

Bedekovčanska jezera, Bedekovčina

Sajam i izložba zagorskih vina održava se krajem mjeseca svibnja na Bedekovčanskim jezerima. Osnovni cilj dvodnevne manifestacije je okupljanje i organiziranje vinara radi unapređenja i razvoja vinarstva i vinogradarstva, pružanje stručnih savjeta u preradi i plasmanu grožđa i vina, kao i podizanje kvalitete vina. Manifestacija se održava više od pola stoljeća, a popraćena je bogatim kulturno-zabavnim programom.

Igrajte nam mužikaši

0

Bedekovčanska jezera, Bedekovčina

Festival „Igrajte nam mužikaši“ kao jedna od najstarijih i najpoznatijih zagorskih manifestacija, poprimila je regionalni karakter i značaj jer već više od pola stoljeća okuplja zagorske narodne i zabavne sastave te soliste koji svoje pjesme izvode u narodnom običaju i na kajkavskom narječju. Festival je glazbenu riznicu Krapinsko– agorske županije do sada obogatio za više od tisuću pjesama tradicionalne zagorske glazbe. Festival se održava na Bedekovčanskim jezerima početkom lipnja.

Branje grojzdja

0

Trg Gospe Kunagorske, Pregrada

Manifestacija „Branje grojzdja“ u Pregradi nastala je iz jednostavne činjenice: jedan sezonski posao, mnogima posebno zanimljiv - branje ili trganje grožđa - uzdignut je na razinu svečanosti kojom se slavi obilje i s njim povezana radost življenja u ovom krajičku naše domovine. Ono čime je obilježen pregradski kraj, to su vinogradi raspoređeni po okolnim brežuljcima i bregovima. Uz vinograd i njegov uzgoj, berbu i prešanje te čuvanje vina vinogradar je vezan čitavu godinu. "Branje grojzdja" višednevna je manifestacija koja se održava krajem rujna, a osnovna joj je namjera njegovati tradicionalne običaje Hrvatskog zagorja vezane uz berbu i preradu grožđa te prikazati i promovirati tradicijsku kulturu našeg kraja. Manifestacija ima 50-godišnju tradiciju, a u sklopu nje održavaju se iznimno posjećena kulturna, sportska, eno–gastro, dječja i zabavna događanja.