Zimska toplička bajka

0

Središnji perivoj, Krapinske Toplice

Božićni sajam i radionice, koncerti i nastupi brojnih glazbenika u organizaciji Društva „Naša djeca" Krapinske Toplice i Općine Krapinske Toplice odvijaju se u prvoj polovici prosinca u središnjem perivoju, Domu kulture i župnoj crkvi Presvetog Trojstva. Zimska toplička bajka, uz bogati program, nudi pregršt slatkih i slanih delicija, toplih i hladnih napitaka, dok božićni vlakić Bubi veselo vozi mališane i njihove roditelje topličkim ulicama uz prisustvo Djeda Božićnjaka, snjegovića i malih vilenjaka. Manifestacija je humanitarnog karaktera pa se donacijama sakupljenim od dobrih ljudi, kako to priliči božićnom duhu, pomaže djeci u njihovom odrastanju.  

Mala Erpenja Trekk

0

Mala Erpenja, Krapinske Toplice

Početkom lipnja svi putevi vode u Malu Erpenju, gdje se održava Mala Erpenja Trekk. Pitoreskno selo u središtu Hrvatskog zagorja ime je dobilo po brojnim posjedima jagoda u doba mađarske vladavine (mađ. eper = jagoda). Mala Erpenja Trekk je sportsko–rekreativna utrka u kojoj natjecatelji mogu birati između dvije kategorije. „Šumska jagoda“, dužine oko 12 km, namijenjena je rekreativcima, planinarima, šetačima i zaljubljenicima u prirodu, dok je „Velika jagoda“, dužine oko 25 km, namijenjena sportašima i onima koji žele isprobati svoje fizičke mogućnosti i sposobnosti snalaženja u prirodi.

Advent i doček Nove godine u Zaboku

0

Trg K. Š. Gjalskog, Zabok

Advent u Zaboku, dio prosinačkih svečanosti u Zaboku, pretvara središnji zabočki trg u centar adventskih događanja u Srcu Zagorja. Trg je to dobrih vibracija, odličnog raspoloženja, nezaboravnih plesnih hitova i uživanja u glazbi i raznim koncertima. Specijalna ponuda originalnih zimskih napitaka, tradicionalne adventske kuhinje te najdražih slastica priprema se u adventskim kućicama koje svojom zajedničkom ponudom zadovoljavaju i najzahtjevnija nepca svih uzrasta. Veliko finale Adventa u Zaboku je doček Nove godine u grijanom šatoru uz bogatu ugostiteljsku ponudu, nastup lokalnih bendova i neizostavni vatromet.

Skok u jesen

0

Bedekovčanska jezera, Bedekovčina

Skok u jesen je nastao iz discipline skok u dalj te se s godinama proširio i na bacanje kugle, košarkaški i nogometni turnir i trčanje na stazi 5 km. U sklopu Skoka u jesen održavaju se i poučna predavanja, kreativne radionice i tribine za mlade, igre za djecu u prijepodnevnim satima, koncert limene glazbe te večer poezije. Manifestaciju organizira Bedekovčanska udruga mladih u suradnji s Općinom Bedekovčina i Zagorskom ligom protiv raka.

Kostelska uskrsna pištola

0

Kostel, Pregrada

Posjednici krapinsko-kostelgradskog vlastelinstva od 16. st. plemićka obitelj Keglević imala je vlastite naoružane postrojbe. Svoj banderij Keglevići su, uz borbu protiv Turaka, koristili i pri sudjelovanju u proslavama crkvenih blagdana i običaja tog kraja. Tako su članovi banderija imali i dužnosti čuvanja Isusovog groba i pucanja iz oružja u slavu Isusovog uskrsnuća. Blagdan Uskrsa koji nam jezikom vjere govori o Kristovom uskrsnuću i neprekinutom trajanju života, pada u vrijeme oživljavanja sve prirode. To je vrijeme kad prestaje prividno mrtvilo i započinje novi život, a znake novoga života Kosteljanci i danas radosno pozdravljaju streljanjem iz pištola. Običaj je star 500 godina i danas ima status zaštićenog nematerijalnog dobra Republike Hrvatske, a iz Kostela se proširio diljem Hrvatske, a i šire.

Markovo na Strugači

0

Strugača, Bedekovčina

Oko blagdana svetog Marka, zaštitnika zemljoradnika i uoči početka proljetnih radova na poljima, održava se susret poljodjelaca i blagoslov polja, traktora i traktorista pod nazivom „Markovo na Strugači“. Događaj se odvija na vrhu Strugače, razdjelnici općina Bedekovčina, Mihovljan, Sveti Križ Začretje, Mače i Grada Krapine te razdjelnici župa Orehovica, Mihovljan i Sveti Križ Začretje. Manifestacija je pokrenuta iz želje da ljudi postanu obzirniji prema poslovima obrađivanja zemlje traktorima na strmim i stoga opasnim zagorskim bregima, kako bi se smanjio broj stradanja traktorista. Njome se želi upozoriti i na to da bi zemlju trebalo obrađivati kako ne bi bila zapuštena.

Sajam i izložba zagorskih vina

0

Bedekovčanska jezera, Bedekovčina

Sajam i izložba zagorskih vina održava se krajem mjeseca svibnja na Bedekovčanskim jezerima. Osnovni cilj dvodnevne manifestacije je okupljanje i organiziranje vinara radi unapređenja i razvoja vinarstva i vinogradarstva, pružanje stručnih savjeta u preradi i plasmanu grožđa i vina, kao i podizanje kvalitete vina. Manifestacija se održava više od pola stoljeća, a popraćena je bogatim kulturno-zabavnim programom.

Igrajte nam mužikaši

0

Bedekovčanska jezera, Bedekovčina

Festival „Igrajte nam mužikaši“ kao jedna od najstarijih i najpoznatijih zagorskih manifestacija, poprimila je regionalni karakter i značaj jer već više od pola stoljeća okuplja zagorske narodne i zabavne sastave te soliste koji svoje pjesme izvode u narodnom običaju i na kajkavskom narječju. Festival je glazbenu riznicu Krapinsko– agorske županije do sada obogatio za više od tisuću pjesama tradicionalne zagorske glazbe. Festival se održava na Bedekovčanskim jezerima početkom lipnja.

Branje grojzdja

0

Trg Gospe Kunagorske, Pregrada

Manifestacija „Branje grojzdja“ u Pregradi nastala je iz jednostavne činjenice: jedan sezonski posao, mnogima posebno zanimljiv - branje ili trganje grožđa - uzdignut je na razinu svečanosti kojom se slavi obilje i s njim povezana radost življenja u ovom krajičku naše domovine. Ono čime je obilježen pregradski kraj, to su vinogradi raspoređeni po okolnim brežuljcima i bregovima. Uz vinograd i njegov uzgoj, berbu i prešanje te čuvanje vina vinogradar je vezan čitavu godinu. "Branje grojzdja" višednevna je manifestacija koja se održava krajem rujna, a osnovna joj je namjera njegovati tradicionalne običaje Hrvatskog zagorja vezane uz berbu i preradu grožđa te prikazati i promovirati tradicijsku kulturu našeg kraja. Manifestacija ima 50-godišnju tradiciju, a u sklopu nje održavaju se iznimno posjećena kulturna, sportska, eno–gastro, dječja i zabavna događanja.

Monok@

0

Ljudevita Gaja 27, Krapinske Toplice

Monodrama kao kazališna forma jednog glumca i najteža glumačka disciplina, pojavila se sredinom 18. stoljeća u Njemačkoj. Gotovo 300 godina samo najodvažnije glumice i glumci održavaju taj dramski izričaj. Posljednjih 20-ak godina hrvatska monodrama doživljava svoju renesansu te nastaju sjajne predstave u izvedbama ponajboljih hrvatskih glumica i glumaca. Upravo taj povratak monodrame u sam vrh hrvatske kazališne ponude razlogom su pokretanja festivala monodrame Monok@ (Monoket) koji se održava početkom listopada u Domu kulture u Krapinskim Toplicama.

HGF - Hrvatski glazbeni festival

0

ReGenerator, Zabok

HaGeeF Zabok jedan je od najdugovječnijih festivala nove glazbe u Hrvatskoj. Od 1996. godine, kada je održan prvi festival, više je od 5000 glazbenih sastava poslalo svoje autorske uratke ne bi li sudjelovali u finalu. Svevremenski tekstovi i vibrantna glazbena forma vode publiku kroz ljubavna putovanja, osobna traženja i društvena razmatranja na nepretenciozan način, ovisno o vlastitom shvaćanju istog - od plesnih ritmova do suvremenih balada u kompaktnoj formi za moderno vrijeme.

Međunarodni festival balona na vrući zrak

0

Aerodrom Gubaševo, Zabok

Croatia Hot Air Balloon Rally jedan je od najatraktivnijih outdoor evenata na ovim prostorima posvećen svim ljubiteljima balona na vrući zrak, i onima koji će to tek postati. Posjetioci festivala imaju priliku promatrati ove fascinantne letjelice i njihove uzbudljive letove iznad prekrasnog brežuljkastog krajolika Hrvatskog Zagorja. Rally se održava početkom svibnja, a okuplja iskusne balonaške ekipe iz cijeloga svijeta na Krapinsko-zagorskom aerodromu u Zaboku, s edukativnim, zabavnim i gastro sadržajima tijekom cijeloga dana. Događaj prati povoljne vremenske prilike, tada jutarnji letovi kreću u 7, a poslijepodnevni u 17 sati. Posebna poslastica za sve posjetitelje su fantastični programi noćnih iluminacija koji se održavaju u večernjim satima nakon zalaska sunca.

BadlFest

0

Središnji perivoj, Krapinske Toplice

Krapinske Toplice sredinom srpnja, u vrijeme BadlFesta, a oko blagdana sv. Marije Magdalene (22. srpnja) - zaštitnice mjesta , postaju kulturno-zabavni centar Zagorja. Festival je dobio ime po utemeljitelju zdravstvenog turizma u Krapinskim Toplicama - Jakobu Badlu. Tih se dana spaja duh prošlih vremena, tradicije i moderne kulture, gdje se na atraktivnim lokacijama održavaju glazbene večeri pod zvijezdama, niz kulturnih i sportskih događanja za sve generacije te uživanje u prirodi i termalnim izvorima.

Kukurijada

0

ReGarden, Zabok

Zabočka Kukurijada rekreativna je biciklijada koju organizira Rekreativni biciklistički klub Ku-ku-ri-ku povodom Svjetskog dana sporta i Svjetskog dana nepušenja. Biciklijada se sastoji od dvije rute: velike - zahtjevnije, duljine 30 km i male - prilagođene djeci, duljine 4 km. Cilj biciklijade je potaknuti svijest o važnosti kretanja i zdravog načina života od najranije dobi. Na događaju sudjelujei velik broj djece, mladih, kao i cijelih obitelji, koji dan provode boraveći i krećući se u prirodi, uz međusobno druženje i odličnu zabavu.

Prvi glas Zagorja

0

Trg hrvatske kraljice Jelene, Sveti Križ Začretje

U zadnjem tjednu mjeseca kolovoza u slikovitom mjestu - Svetom Križu Začretju održava se kulturno-zabavna manifestacija kojoj je središnji događaj Festival pjevača amatera i dječji festival „Prvi glas Zagorja“, a čiji počeci sežu u 1968. g. Festival je jedno od najpoznatijih glazbenih događanja u Zagorju i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Sudionici dolaze iz cijele države te nastavljaju svoju karijeru na drugim natjecanjima poput The Voice-a, Krapinskog festivala i sl., gdje ostvaruju zapažene rezultate. Radek Brodarec, Barbara Otman, Tomislav Mužek, Tatjana Matejaš - Tajči i Josipa Lončar samo su neka od imena hrvatske glazbene scene koja su svoj uspon započela u Svetom Križu Začretju. Prvi glas Zagorjja organiziran je u dvije festivalske večeri, a predstavlja završnicu tjedna s nizom kulturnih i sportskih događanja, izložbi i koncerata.