Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije velebno je zdanje s dva tornja, zahvaljujući kojima je dobila naziv „Zagorska katedrala“. U crkvi se nalazi i dio inventara zagrebačke katedrale - orgulje i velika oltarna slika Uznesenja Blažene Djevice Marije. 

Crkva sv. Križa

0

+385 49 227 909

rktsvkr@kr.t-com.hr

Trg hrvatske kraljice Jelene 3, Sveti Križ Začretje

Crkva je kroz povijest doživljavala razna dograđivanja. Tako je u 17. stoljeću podignut novi drveni toranj u kojem su se nalazila dva zvona. Puk ih je nazivao “Bombač” i “Bimbač”. Promjene koje su se na njoj događale bile su praktične naravi.

Na platou ispred crkve svake godine na Bijelu nedjelju tradicionalno se održava blagoslov motora. Tom prilikom se okupi nekoliko stotina motorista i zaljubljenika u jurilice na dva kotača iz čitave Hrvatske.

Crkva Presvetog Trojstva

0

+385 49 232 223

Toplička 30, Krapinske toplice

Župna crkva Presvetog Trojstva u Krapinskim Toplicama sagrađena je na izvorima termalnih voda. U crkvi se nalaze čuvene Ebnerove orgulje, obnovljene u Hefererovoj radionici, a u njenom zvoniku nalazi se pet zvona. Najveće je teško cca 1500 kg, a posvećeno je Presvetom Trojstvu.

Današnja crkva sagrađena je nakon velikog potresa koji je 1775. pogodio Hrvatsko zagorje, a koji je dotadašnjoj maloj crkvi, smještenoj na brdu iznad župnog dvora, zadao znatna oštećenja. 1803. godine podignut je na pročelju crkve toranj s jabukom i križem.

Već u 16. stoljeću na vrhu vinagorskoga brijega stajao je čudotvorni Marijin kip. Težaci su u predahu između poslova dolazili pred njega pomoliti se i počinuti. Glas o čudotvornom kipu i novom marijanskom prošteništu proširio se daleko izvan Zagorja, po Štajerskoj, Prekomurju i Zagrebu, a crkva je dobila ime Crkva Marije od pohoda.

Crkva sv. Leopolda Mandića

0

Orehovica, Bedekovčina

Crkva je posvećena sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću, svecu blagosti i opraštanja. Bio je i veliki ljubitelj prijateljstva sa svim ljudima, pa su ga mnogi već za života, a osobito poslije smrti, počeli smatrati svecem i pomoćnikom obitelji u njezinim potrebama i nevoljama.

Uz ovu crkvu vezan je običaj uskrsnog strijeljanja „pod Kostelom“. Čete grofa Keglevića iz utvrde Kostel, koja se nadvila nad crkvom, čuvale su Kristov grob, a u zoru na Uskrs slavile su Kristovo Uskrsnuće glasnim pucnjevima iz kubura. Običaj se neprekidno njeguje od 1523, g., a danas nosi status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Temeljni kamen ove crkve 1998. godine, prilikom pohoda Hrvatskoj osobno je blagoslovio omiljeni papa Ivan Pavao II u Mariji Bistrici kada je kardinala Alojzija Stepinca proglasio blaženim. Kardinal Bozanić predvodio je euharistijsko slavlje uz prisustvo 50 svećenika iz Zagrebačke nadbiskupije u prvoj crkvi izgrađenoj u čast svetom papi Ivanu Pavlu II. povodom dvadesete obljetnice tog povijesnog događaja.