Turistička zajednica područja Srce Zagorja

Zagrebačka 4
49217 Krapinske Toplice

radno vrijeme:
pon - pet: 08.00-16.00

Zanimljivosti

Grof Žiga

U okolici tijekom 18. st. izgrađuje se niz kurija i dvoraca u kojima se odvijao bogat društveni život - Lovreća sela, Trnovec, Klokovec, Čret. Naročito je bilo veselo u dvorcu Čret kada je njegov vlasnik postao grof Žiga Palffy, domobranski i husarski pukovnik, koji je na mjestu stare kurije sagradio novi i prostraniji dvorac. Grof Žiga provodio je raskalašeni život po Beču i Pešti dok je njegova bogobojazna žena, grofica Jenny, dane provodila u osami moleći se Bogu.

Kada je dolazio u Čret, grof je svoj dolazak uvijek najavio španu, tako da je grofica mogla otići, a on je dolazio s kočijom u društvu glumica i pjevačica peštanskog kazališta, a iza njih u posebnoj kočiji pratili su ih svirači. Nakon odlaska grofa i njegovog veselog društva, vraćala se grofica Jenny u dvorac, prvo do male kapelice gdje bi se pomolila i upalila svijeću za svog raskalašenog muža.

Toplička pomirba Starčevića i Strossmayera

19.lipnja 1893. upravo u ladanjskoj atmosferi Krapinskih Toplica pomirila su se dvojica ljutih političkih rivala, ali i najznačajnijih političara tadašnje Hrvatske – dr.Josip Juraj Strossmayer i dr. Ante Starčević. Dvojica velikana koji su za sretniju i slobodnu Hrvatsku posvetila svoje živote sastali su se u domu župnika Ivana Rukavine mlađeg. Vijest su prenijele tadašnje domaće, a ubrzo i strane tiskovine, pa je u Krapinske Toplice u samo nekoliko dana stigao 151 brzojav čestitki.

Esterhazyeva sjenica

Kad se u toplice došao okupati preuzvišeni biskup Esterhazy kupke su imale prenizak standard za tako uzvišenog gosta. Stoga je brzo podignuta sjenica od granja kako bi se biskup mogao na miru presvlačiti i pripremiti za kupanje. Bila je to prva kupališna svlačionica.

TOPLIČKI PJEŠAČKI PRSTEN

...čini jedinstven sustav pješačkih staza koje poput prstena okružuju Krapinske Toplice. Prolazeći preko pitoresknih brežuljaka, kroz vinograde, šumarke i travnate doline, staze omogućuju neposredan dodir prirode, otkrivaju nove vidikovce i doslovno prostiru bajku na dlanu.
Staze su dobro obilježene i posebne po svojem sustavu označavanja, na svakom raskrižju pješaku pružaju informacije o težini te prosječnoj vremenskoj udaljenosti od središta mjesta. Staze su jedinstvene i po svojoj medicinskoj bažadarenosti. Prema težini dijele se :
1.) rekreativne
2.) medicinske
3.) trim

Aerobnim vježbanjem u prirodi uz dozirane šetnje na programiranim stazama ( medicinskim, trim i rekreativnim ) uz adekvatni program fizičke aktivnosti, podići ćete ne samo fizičku izdržljivost, nego i ojačati funkciju imunološkog sustava, poboljšati cirkulaciju, smanjiti krvni tlak i kolesterol, povećati čvrstoću kostiju, postići bolji san i vitkije tijelo te istaknuti mišićnu strukturu.