Turistička zajednica područja Srce Zagorja

Zagrebačka 4
49217 Krapinske Toplice

radno vrijeme:
pon - pet: 08.00-16.00

Povijest Krapinskih Toplica

DOBA DINOSAURA - SUSJEDSTVO KRAPINSKOG PRAČOVJEKA

Na području Krapinskih Toplica pronađene su kljove mamuta te kamene sjekire iz neolitskog doba. Otkriveni su i fosili iz Panonskog mora i odgovaraju miocenskom dobu.

AQUAE VIVAE - VRIJEME RIMLJANA

Sačuvan je rimski miljokaz, a na temelju pronađenih rimskih novčića postoje saznanja da su toplice bile poznate kao Aquae vivae.. „Voda života“ tada je navodno pružala okrepu i odmor rimskim legijama na putu u Panoniju.

1334.  PRVI SPOMEN 

Sancti Trinitatis de Toplicza – odnosno Župa Svetog Trojstva u Toplicama prvi se put spominje 1334-e godine u popisu župa zagrebačke biskupije. Pretpostavlja se da je župa postojala i ranije.

1609. OBITELJ KEGLEVIĆ – Počinje  razvoj kupališta
KEGLEVIĆEV KSENODOHIJ – kupalište za dame

Znate li što je ksenodohij ? Riječ je o vrsti zgrade koja je služila za prijem osoba. U primjeru Krapinskih Toplica ksenodohij, (grč. ksenos – strani; dehomai – primati), mogao je primiti do sedam žena, ali bez muževa. Nalazio se između crkve i kupališta.. Smatra se da je on preteča današnjih bolnica.. Prema pronađenim dokumentima za njegovu gradnju zaslužan je tadašnji vlasnik toplica Franjo Keglević.

1709. NAJSTARIJA HRVATSKA KNJIGA O BALNEOLOGIJI  

Početkom 18. stoljeća Krapinske toplice su najpoznatije kupalište u nas i vrlo poznato u Beču. U to su vrijeme kupelji bile sazdane vrlo primitivno o čemu saznajemo iz knjige Leopolda Payera «Od kreposti Toplic Varaždinskih i Krapinskih»  koja je izdana 1709. godine, a najstarija je balneološka knjiga u nas.
1729. prvi put se spominje kupalište ballneum
1735. spominje se hospitale pauperium ili hospital (hospitium – gostinjac)

1772. GOSPODSKA KUPELJ

prema pronađenom zapisu u toplicama se koriste tri topla izvora.
Ponos mjesta je onaj srednji  – Gospodska kupelj –  koji je već tada  natkriven.

1773.  PRVA KEMIJSKA ANALIZA VODE

Prvu kemijsku analizu vode naših kiselica i toplica učinio je bečki kemičar barun Heinrich Johann Cranz, a rezultate je objavio u Beču 1773. godine. 
1779. nizozemski liječnik Ivan Lalangue, na zahtijev Marije Terezije radi u Hrvatskoj i opisuje Krapinske Toplice  kao „dva zvirališča na otprtem zraku i jedno obzidano i pokrito za veliku priliku oneh koji se kupljeju
1792. g. nad Gospodskom kupelji sagrađena je kupelj Dubrava s jednim bazenom.
1808. g., nad gornjim je izvorom sagrađena Rukavinina kupelj.
Početkom 19 st. gornje su kupelji u vlasništvu grofova Keglević, dok su donja vrela s Dubravom pripadala grofici Oršić.

PROCVAT – BADLOVO DOBA

1859. Kad je poznati trgovac Jakov Badl, izmoren stalnim putovanjima konjskim zapregama, napaćen išijasom, sredinom 19 stoljeća zastao u toplicama i okupao u jednom od bazena, iz vode je izronio novi čovjek. Izliječen i osnažen za nove poslovne pobjede – pobjede koje želi ostvariti  baš u Krapinskim Toplicama.
Badl kupuje kupelji i gradi nove – danas legendarne Jakobovu, Marijinu i Pučku kupelj. Uz njih gradi hotel,  lječilište (kurhaus) , restoran (Bellevue)  formira i sadi parkove i aleje, pa mjesto ubrzo postaje omiljeno mondeno kupalište austrougarske elite.
Marijina i Jakubova kupelj sagrađene su na samom izvoru. Na zgradi u kojoj se ove kupelji nalaze, stoji isklesani hrvatski grb s izvorom vode i natpisom Aquae vivae i tekst: „Na čast domovini i korist čovječanstvu. MDCCCLXII.“

1861. PRVI TURISTIČKI PROSPEKT

1861. dr. Leopold Tanzer napisao je prvu knjižicu o Toplicama »Die Mineralquellen Krapina – Töplitz nächst Rohitsch in Kroatien«.
Tiskana je u Beču.

1868. IZDANA PRVA MONOGRAFIJA

Monografiju „Der Kurort Krapina Toplitz und seine warmen Quellen und Bäder „ o Krapinskim Toplicama izdaje Dominik Bancalari. Tiskana je u Beču, na njemačkom jeziku.  Kasnije izdana i na hrvatskom jeziku.

1882. ZLATNA MEDALJA NA ZEMALJSKOJ DRŽAVNOJ IZLOŽBI U TRSTU za turističku kvalitetu1885. ZLATNA MEDALJA NA MEĐUNARODNOJ IZLOŽBI U BUDIMPEŠTI za turističku kvalitetu

1952. osnovano je Kupališno lječilište koje desetak godina kasnije prerasta u Bolnicu za reumatske bolesti i rehabilitaciju.
Moderni uzlet započeo je na odjelu za reumatologiju, da bi se s vremenom djelatnost proširila i na ortopediju, neurologiju, kardiologiju.
Krajem prošlog stoljeća izgrađene su dvije nove bolničke zgrade. Od godine 1994. ova ustanova djeluje pod nazivom Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice
Osamostaljenjem Hrvatske, Krapinske Toplice postaju inkubator privatnog ulaganja u zdravstvo.
1996. osnovana je prva privatna klinika u Hrvatskoj -Magdalena
2008. osnovan je Akromion – čuvena ortopedska bolnica