Graditelj Jakobove, Marijine i Pučke kupelji te „Kurhausa“ (lječilišne zgrade) i restorana Bellevue, poznati trgovac Jakob Badl, davne 1859. godine uz navedene građevine sadi parkove i aleje, a Krapinske Toplice postaju omiljeno mondeno kupalište austrougarske elite. Na zapadnoj padini brda Zašat, iznad Krapinskih Toplica, formirana je perivojna šuma koja se proteže sve do kapele sv. Marije Magdalene. Predstavljala je sastavni dio prostorne kompozicije lječilišta te je bila zasađena stablima hrasta, graba, bagrema i crnogorice.

U Krapinskim Toplicama danas djeluju tri bolnice: Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske toplice, Klinika Magdalena te Specijalna bolnica Akromion, a sve se one nalaze u Topličkom središnjem perivoju.

Perivoj je pak omiljeno mjesto okupljanja, kako Topličana, tako i pacijenata i gostiju Toplica. Perivoj je početna točka šetnice Topličkog pješačkog prstena - u njemu jutrom pacijenti odrađuju prve vježbe pod budnim okom fizijatara; u njemu se nalaze dječji park i višenamjensko igralište, a mnoge klupice pozivaju na odmor i uživanje u cvrkutu ptica podno stoljetnih krošnji kestena. Svake godine se u perivoju održava ljetni festival pod zvijezdama „BadlFest“.

Kako do nas?

Ulica Ljudevita Gaja
Krapinske Toplice
Hrvatska

Toplički središnji perivoj

Toplički središnji perivoj
Ulica Ljudevita Gaja